De Wet betaalbare huur, een overzicht van de stand van zaken
Sinds juli vorig jaar is de Wet betaalbare huur van kracht. Deze wet heeft mede ter gevolg dat meer huurhuizen in de sociale huur vallen, door de aanpassing van het puntensysteem, oftewel het woningwaarderingsstelsel. Daarmee wil de overheid ervoor zorgen dat woningen in de vrije sector niet te duur worden. Al vanaf het begin hebben velen commentaar op de wet, omdat de wet volgens experts voor minder aanbod zorgt. Toch lijken er nu geluiden vanuit de politiek te komen om de wet aan te passen. In dit artikel zetten we alles op een rijtje.
Verhuren minder aantrekkelijk
Hoewel de wet bedoeld is om huurders te beschermen tegen te hoge prijzen, blijkt uit cijfers dat het voor veel verhuurders en beleggers minder gunstig uitpakt. Door de maximale huurprijzen die ze mogen vragen, en de hoge belastingen, wordt verhuren voor velen nauwelijks nog rendabel. Het gevolg? In 2023 zijn er zo’n 30.000 woningen extra verkocht in plaats van verhuurd. Verhuurders kiezen er steeds vaker voor hun woningen te verkopen, waardoor het aanbod aan huurwoningen steeds krapper wordt..
Nieuwe plannen van minister Keijzer
Om het tij te keren, kwam minister Mona Keijzer onlangs met een voorstel: de waarde van een woning zou zwaarder moeten meewegen in het puntensysteem. In gebieden waar huizenprijzen hoog zijn, mogen verhuurders dan ook meer huur vragen. Volgens de gemeente Amsterdam kan dit echter grote gevolgen hebben: zo zou een kwart van de middenhuur in de stad daardoor in het dure segment vallen. Wethouder Robert van Asten uit Den Haag noemt het voorstel zelfs "contraproductief". “We wilden juist bereiken dat huurprijzen gereguleerd en betaalbaar werden voor de middenklasse. Deze plannen gaan daar recht tegenin”, aldus Van Asten
Wat zeggen verhuurders?
Bij branchevereniging Vastgoed Belang klinkt juist waardering voor de nieuwe richting. Woordvoerder Niek Verra zegt dat veel verhuurders kampen met de opeenstapeling van maatregelen: “Aan de ene kant huurbeperkingen, aan de andere kant torenhoge belastingen. Dat maakt het onmogelijk om uit te komen met de kosten”, aldus Verra. Hij pleit dan ook voor ruimere regels op drie vlakken:
- Meer huur kunnen vragen in schaarstegebieden;
- Flexibeler kunnen verhuren;
- Minder belastingdruk. Volgens Verra kan alleen een combinatie van die drie maatregelen zorgen voor een aantrekkelijker verhuurklimaat, wat ervoor zou moeten zorgen dat verhuurders hun aanbod blijven verhuren.
Huurdersorganisaties kritisch
Aan de kant van de huurders klinkt juist bezorgdheid. De Woonbond, die huurdersbelangen behartigt, vindt dat de minister niet moet proberen het verhuren aantrekkelijker te maken ten koste van de huurder. “Als er iets moet veranderen, pak dan de belastingdruk aan. Dat is veel effectiever en komt de huurders ten goede”, aldus een woordvoerder tegen de NOS.
Wat vinden oud-ministers?
Oud-woonminister Hugo de Jonge, die de Wet Betaalbare Huur initieerde, blijft achter de wet staan. In Goedemorgen Nederland zegt hij: “Er is een correctie gekomen op een situatie waarin betaalbare koopwoningen werden opgekocht en voor absurde prijzen verhuurd. Dat is niet erg – dat was nodig.” Volgens De Jonge hebben juist veel starters geprofiteerd van deze verandering. En ook Habtamu de Hoop van de PvdA benadrukt de positieve kant: “Voor 300.000 woningen zijn de huren flink verlaagd. Dat is een grote stap vooruit.”
De Wet betaalbare huur is een poging om grip te krijgen op de overspannen huurmarkt, maar heeft zowel winnaars als verliezers opgeleverd. Terwijl huurdersorganisaties de betaalbaarheid willen behouden, hopen verhuurders op meer ruimte en minder belastingdruk. De komende tijd zal blijken welke kant het kabinet op beweegt – en of er echt een balans gevonden kan worden tussen beschikbaarheid én betaalbaarheid van huurwoningen.
Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de huurmarkt? Volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn!