Beleggers spelen in op aanzienlijke woningvraag in grote steden

bron: Cobouw

De vraag naar huurwoningen is groot en concentreert zich vooral op kleine woningen in de grote steden. Daarvoor wordt dan ook het overgrote deel van alle bouwvergunningen verleend. Het bouwen van deze woningen is zeer interessant voor beleggers, zo blijkt vandaag uit onderzoek van Cobouw, het dagblad voor de bouwsector.

Grote vraag naar eenpersoonswoningen

In de vier grote steden zijn vooral de kleinere vrije sector huurwoningen populair. Voor deze eenpersoonswoningen (vaak niet groter dan 40 vierkante meter) betaal je als starter of student al gauw 710 euro. Volgens Peter Boelhouwer, als hoogleraar Woningmarkt verbonden aan de TU Delft, wordt deze trend naar kleine woningen verklaard door de grote druk op de woningmarkt in de grote steden. Men beseft dat er ingeschikt moet worden, omdat er anders geen plaats is.

De hoge huurprijzen per vierkante meter betekenen volgens Boelhouwer dat beleggers een behoorlijk rendement kunnen halen uit de bouw van deze woningen. En juist op deze beleggers is alle hoop gevestigd voor de nieuwbouw van vrije sector huurwoningen.

Corporaties vergeten vrije sector

Beleggers moeten wat betreft nieuwbouw het gat opvullen van de corporaties, die steeds minder huurwoningen voor de vrije sector willen gaan bouwen: waar in 2013 nog een op de zeven nieuwe corporatiewoningen binnen de vrije sector viel, gaat dit in 2015 nog maar om een op de veertien nieuwe huurwoningen.

Het aantal bouwplannen voor huurwoningen door beleggers is al flink toegenomen, maar kan niet zomaar de afgenomen nieuwbouw door corporaties compenseren. Volgens Boelhouwer zullen beleggers dit jaar zo’n 5.000 nieuwe huurwoningen in de vrije sector opleveren, waar dit er voorheen zo’n 2.000 waren. Deze stijging valt echter in het niet bij de afname van nieuwbouw door corporaties: de afgelopen jaren nam het aantal woningen dat corporaties bouwden af van 30.000 naar 18.000 per jaar.

Inhaalslag in groeisteden

Sommige plekken, waaronder groeisteden als Amsterdam en Utrecht, zijn erg in trek bij beleggers. Hier lijkt al wel sprake te zijn van een inhaalslag op het gebied van nieuwbouw. In Amsterdam bijvoorbeeld valt ruim de helft van alle dit jaar in aanbouw genomen huurwoningen in het middeldure huursegment, wat neerkomt op 1.368 woningen. Ter vergelijking: in 2014 waren dit er 750, terwijl het aantal in de jaren daarvoor nooit boven de 300 uitkwam.

Lees ook: Woningtekort bedreigt economie en innovatievermogen grote steden

Gerelateerd nieuws

Lees ook