Wereldprimeur: wonen in een 3D-geprinte huurwoning in Eindhoven

In Eindhoven is de eerste van vijf geprinte huurwoningen in de vorm van een zwerfkei opgeleverd. Deze is gemaakt met behulp van een 3D printer die werkt met beton. De vijf woningen - die onderdeel zijn van project Milestone - zullen uiteindelijk ook bewoond worden, dit is een wereldprimeur.

Tijdwinst

Naar verwachting zal er in de toekomst in drie dagen een huis kunnen worden geprint. “We hebben woningnood, dus we moeten snel, duurzaam en betaalbaar werken”, vertelt hoogleraar Structural Design Theo Salet in een interview met de Woonbond. “Dit is niet mijn missie als onderzoeker, maar de missie van Nederland om er voor te zorgen dat ook een volgende generatie betaalbaar en comfortabel kan wonen.” Tijdwinst wordt vooral behaald door de bouwstappen te verkorten. “Je maakt op de computer het ontwerp en als je klaar bent, druk je op de knop en kan het printen beginnen. Tussenstappen zoals het zoeken van een aannemer en het huren van apparatuur op de werkplaats vallen weg”, aldus Salet.

Project Milestone

De vijf huizen worden bewust niet tegelijkertijd gerealiseerd, maar één voor één. Zo kan de technologie zich blijven ontwikkelen en kan elke woning profiteren van nieuwe inzichten en kennis. De huizen kunnen zo ook steeds verder aangepast worden op de behoeften van de bewoners.

De woningen worden gebouwd in de vorm van zwerfkeien met groen landschap eromheen, dit is de tuin van de bewoners. Ze worden in deze vorm gebouwd omdat er al bomen stonden in het landschap en deze niet weg mochten. De 3D printer biedt de vrijheid om ongewone bouwvormen te maken, dat betekent ook meer mogelijkheden om de wensen van de bewoners te realiseren.

Woningnood

De vijf woningen die komen in Eindhoven zijn dan ook een voorproefje om te kijken wat de toekomst nog meer te bieden heeft. Het bouwen van nieuwe woningen is een noodzaak. In bepaalde gemeentes wacht je zeven jaar op een sociale huurwoning en in de tien gemeenten met de langste inschrijfduur kom je al gauw op 14 jaar. In Amsterdam is dit 13 jaar en tien maanden. Het project in Eindhoven met de 3D printer kan een belangrijke oplossing zijn om snel meer huurwoningen beschikbaar te maken.

De Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu is zeer te spreken over deze ontwikkeling. “De aandacht voor het experiment in Meerhoven leidt niet af van de absolute prioriteit: bouwen, bouwen, bouwen, maar je moet ook al nadenken over de toekomst”, zegt hij in een interview met Eindhovens Dagblad. Volgens Torunoglu zijn 3D-geprinte woning niet perse dé oplossing, maar het is wel een duurzame en efficiënte bouwmethode. In Bosrijk en Meerhoven is het niet mogelijk om woontorens neer te zetten, daarom experimenteren ze hier met 3D-geprinte huizen. In andere gebieden worden huizen wel gewoon door corporaties gebouwd.

Gerelateerd nieuws

Lees ook