Problemen blijven aanhouden: wachttijd voor studentenwoning vaak langer dan studieduur

bron: RTL nieuws

Het tekort aan studentenwoningen blijft een serieus probleem. Studenten die in aanmerking willen komen voor woonruimte, moeten gemiddeld langer dan vier jaar wachten om deze te bemachtigen. In studentensteden als Leiden, Amsterdam en Delft zijn de wachttijden het langst.

Lange wachttijden in de studentensteden

Uit onderzoek van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws blijkt dat in een aantal studentensteden de wachttijd dusdanig lang is dat studenten die zonder vertraging een opleiding afronden, al niet in aanmerking komen voor passende woonruimte tijdens hun studie.

De stad met de langste wachttijd is Leiden, waar studenten gemiddeld zes jaar en negen maanden wachten op woonruimte. In Amsterdam en Delft liggen de wachttijden gemiddeld tussen de vijf en vijf en een half jaar. In Utrecht bedraagt de wachttijd gemiddeld vier jaar en 3 maanden.

Slechte doorstroom zorgt voor problemen

Studenten moeten idealiter nadat ze zijn afgestudeerd, de studentenwoning verlaten en plaats maken voor nieuwe studenten. Ook hier ontstaan problemen, omdat er lange wachttijden zijn voor (sociale) huurwoningen. Hierdoor blijven afgestudeerden vaak na hun studie in een studentenwoning hangen, wat er juist voor zorgt dat nieuwe studenten te lang moeten wachten op passende woonruimte. Het probleem wordt dus veroorzaakt door het algemene woningtekort in Nederland en de slechte doorstroom.

Landelijke oplossing

Ook volgens Jolan de Bie, directeur van de koepelorganisatie van studentenhuisvesters Kences, is het probleem van de lange wachttijden van studentenwoningen onderdeel van het algehele huizentekort in Nederland. Zij hoopt op een oplossing vanuit de overheid, die er lijkt te gaan komen.

Het kabinet heeft recent een akkoord bereikt over een groot aantal woningen die in alle provincies gerealiseerd moeten worden. Het plan is om voor 2030, 60.000 betaalbare studentenwoningen te bouwen. Daarnaast moeten er tussen 2022 en 2024 37.500 flex woningen gebouwd worden om dit probleem deels op te lossen.

Woningcorporaties ondernemen actie

Het advies van De Bie, is om je op zestienjarige leeftijd al in te schrijven voor een huurwoning om zo je kansen te vergroten bij het vinden van een kamer. Echter is dit vaak geen realistisch advies, omdat in de praktijk is gebleken dat jongeren op zestienjarige leeftijd vaak niet weten in welke stad ze willen studeren. Een inschrijving voor een huurwoning dient te worden gedaan bij regionale organisaties. Kences hoopt op korte termijn een platform te ontwikkelen waarop iedereen zich op één plek kan inschrijven voor alle studentensteden en sociale huisvesters. Als je al ingeschreven staat bij een corporatie, neem je de inschrijftijd mee naar het nieuwe platform.

Er zijn ook woningcorporaties die zelf het initiatief nemen. Onder andere SSH&, actief in Arnhem en Nijmegen heeft gekozen voor een lotingsysteem om de kans op een kamer of studentenwoning eerlijker te maken. In Enschede, Tilburg en Breda zijn ze ook af van de traditionele wachtlijst en aan de slag gegaan met een lotingsysteem, specifiek voor een studio of appartement.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de huurmarkt? Volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn!

Gerelateerd nieuws

Lees ook